Upoznajte šarenu tajlandsku kuhinju

Bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazite, ako ne kušate tradicionalna jela i domaću hranu, iskustvo nije potpuno. Način pripreme obroka i odabir namirnica koje se koriste govori puno o zemlji u kojoj se nalazite i navikama ljudi koji ondje žive.

Azijska kuhinja je dobro poznata u zapadnom svijetu, ali putnici koji idu prvi put mogu biti uplašeni i puni pitanja. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u Aziji, moram zaključiti da razloga za brigu nema. Štoviše, mi smo doživjeli ljubav na prvi pogled s azijskom hranom.

Tajlandska kuhinja stavlja naglasak na lako pripremljena pikantna jela sa snažno aromatičnim sastojcima.

clem-onojeghuo-97092

Tajlandska kuhinja je poznata po svojoj entuzijastičnoj upotrebi svježih (a ne sušenih) bilja i začina.

Prepoznatljivi okusi u tajlandskoj hrani dolaze od češnjaka, galangala, korijandera, limunske trave, vlasca, papra, kaffirovog lišća,paste od škampi, umaka od ribe i chili papričica. Palmin šećer, izrađen od šećera određenih Borasusovih palmi, koristi se za zaslađivanje jela, dok limeta i tamarindo daju kiselu notu. Meso koje se koristi u tajlandskoj kuhinji obično je svinjetina i piletina, a također i patka, govedina i bivol. Tradicionalno, riba, rakovi i školjke igraju važnu ulogu u prehrani Tajlanđana.

Snimka zaslona (7)

Određeni insekti također se jedu, posebno na sjeveru. Mnoge tržnice imaju štandove koji prodaju pržene skakavce, zrikavce (ching rit), ličinke pčela, mravlja jajašca (khai mot) i termite. Većina insekata prilično je bezukusna kad je pržena, nešto poput kokica i mesa škampi. Ali kada se prže s kaffirovim lišćem, chili papričicama i češnjakom, insekti postaju izvrstan zalogaj uz piće.

8262512757_5bbe128dc3_o

Tajlandski obroci obično se sastoje od riže (khao na tajlandskom) s mnogim dodatnim jelima koje svi za stolom dijele. Obroci se poslužuju istovremeno, uključujući i juhe, a također je uobičajeno poslužiti više jela nego što je gostiju za stolom. Obiteljski obrok obično se sastoji od riže s nekoliko jela koja bi trebala oblikovati skladan kontrast okusa i tekstura, kao i metode pripreme.

fried-rice-3023040__480

Tajlandski poljoprivrednici su kroz povijest uzgajali desetke tisuća vrsta riže. Tradicionalni recept za jelo od riže može uključivati čak 30 vrsta riže.

  • Na plaži Thungwualaen, blizu grada Chumpon uživali smo u Tom Yum juhi. Konobar je postavio stol samo za nas na bijeloj pješčanoj plaži i dok smo jeli valovi su nam zapljuskivali noge. Doista nevjerojatno i vrlo romantično iskustvo!

Tajlandska se hrana, u povijesti, konzumirala rukom dok se sjedilo na prostirkama na podu ili uz niski stol, takvi običaji se još uvijek mogu vidjeti u tradicionalnijim kućanstvima. Danas, međutim, većina Tajlanđana jede vilicom i žlicom. Štapići su bili strani pribor za većinu etničkih skupina u Tajlandu, osim tajlandskih Kineza.

  • Na otoku Koh Phangan pridružili smo se lokalnoj obitelji na pecanju. Za večeru su oni pripremili ulov na tradicionalan način. Jeli smo ribu s roštilja, crveni curry i tom yum. Sve je bilo jako ukusno, ali curry i tom yum su bili toliko pikantni da nismo mogli pojesti više od nekoliko žlica.

Sastojak koji se nalazi u mnogim jelima i koji se koristi u svakoj regiji zemlje je nam pla, vrlo aromatičan riblji umak. Glavni je sastojak tajlandske kuhinje i daje jedinstvenu osobnost tajlandskoj hrani. Pravi se od fermentirane ribe koja jelu daje miris i slani okus.

Nam phrik je tajlandska chili pasta. Svaka regija ima svoje verzije.
Soja umaci i umak od kamenica koji se koriste u tajlandskoj kuhinji su kineskog podrijetla.

  • Svuda po Aziji smo jeli roštilj na njihov način. Obično platite 40-60 kuna i sastojke možete sami birati te jesti koliko hoćete. (Ako ostavite puno na tanjuru prije nego odlazite morat ćete i to platiti.) Sastojci su nekoliko vrsta mesa, ribe i morskih plodova i puno vrsta povrća. Jede se za stolovima koji u sredini imaju rupu u kojoj je naložena vatra na kojoj sami pečete meso i kuhate juhe. Također dobijete nekoliko vrsta umaka i začina pa sve možete napraviti po svom ukusu. Osoblje je obično spremno pomoći vam sa savjetima kako iskombinirati sastojke i začine kako bi vam jelo bilo ukusnije!

nfd

Iako većina obroka završava svježim voćem, ponekad će i slatkiše, koje jedu između jela, poslužiti i kao desert.

Snimka zaslona (14)

Kvaliteta i izbor hrane na ulici svjetski je poznat. Bangkok se često spominje kao jedan od najboljih street food gradova na svijetu, pa čak i kao svjetska prijestolnica ulične hrane. 70-godišnja tajlandska prodavačica ulične hrane poznata po svojim jelima iz woka dobila je Michelinovu zvjezdicu. (više o tome u jednom od sljedećih postova) Mislim da to govori više nego dovoljno o tajlandskoj street food sceni. Jedva da postoji tajlandsko jelo koje ne prodaju prodavači na ulici ili na tržnici. Neki se specijaliziraju za samo jedan ili dva specijaliteta, a drugi nude kompletan jelovnik kao i u restoranima. Juhe sa rezancima na kineski način, prženi rezanci i fermentirani tajlandski rižini rezanci (khanom brada), posluženi uz različite vrste tajlandskih curryja su jako popularni.

Snimka zaslona (8)

U večernjim satima, pokretni ulični štandovi, često samo skuteri sa priključenim restoranom, voze se i stoje kraj barova gdje prodaju kap klaem (grickalice za uz piće). Popularna kap klaem jela koja prodaju pokretni restorani su sušene lignje, ražnjići ili kobasice s roštilja i prženi insekti. Na štandovima se može naći i narezano voće čuvano na ledu kako bi zadržalo svoju svježinu.

Snimka zaslona (6)

Tajlandska jela koja morate probati su:

  • Tom Yum Goong (pikantna juha s kozicama)
  • Som Tum (pikantna salata od zelene papaje)
  • Tom Kha Kai (piletina u juhi od kokosa)
  • Gaeng Daeng (crveni curry)
  • Pad Thai (prženi rezanci na tajlandski način)
  • Khao Pad (pržena riža)
  • Pad Krapow Moo Saap (pržena svinjetina s bosiljkom)
  • Yam Nua (pikantna salata s govedinom)

Red Thai Curry Recipe Card

 

Leave a comment